Uutiset
Honka pilotoi SHA-metodeja nuoriso- ja aikuisvaiheisiin

Espoolainen Honka on ollut mukana lapsiurheiluvaiheen Sami Hyypiä Akatemia (SHA) -toiminnassa alusta asti, vuodesta 2011. Nyt Honka syventää SHA-yhteistyötä ottamalla metodit käyttöönsä myös nuoriso- ja aikuistasolle. Hongan miesten edustusjoukkue ja B-juniorit pilotoivat kaudella 2017 SHA:ssa kehitettyjä kehittymisen seuranta -mittareita, työkaluja ja toimintatapoja päivittäisarjen ja valmennuksen vaikuttavuuden kehittämisessä.
Honka esitti jo kaksi vuotta sitten haluavansa rakentaa yhteistyötä SHA:n kanssa nuorisovaiheeseen ja aina aikuistasolle asti. Asiaa valmisteltiin syksyllä 2016. Nyt on sovittu, että yhteistyötä pilotoidaan kauden 2017 ajan.
Ensimmäinen tapahtuma on jo takana. Honka leireili Eerikkilässä tammikuun lopulla. Teemana leirillä oli pelaajien kehittymisen seuranta, harjoittelu ja koko edustusjoukkueen toiminnan kehittäminen. Ensimmäisen leirin avainasioita olivat muun muassa:
- alustukset kokonaisvaltaisen valmennuksen ja kehittymisen lähtökohdista
- nykyjalkapallon lajivaatimuksista johdetut peruslajitaitojen sekä fyysisen kunnon testikokonaisuudet
- pelaajien itsearvioinnit omista valmiuksista jalkapalloilijana sekä tuntemukset joukkueen toiminnasta
- lajiharjoittelu Hongan valmennustiimin suunnitteleman joukkuepelaamisen kollektiivisen toiminnan ja pelipaikkakohtaisen tavoitteiden lähtökohdista
- palautteet ja analyysit tehdyistä seurantakokonaisuudesta
- joukkueen tila ja yksilöiden tila sekä avaintoimenpidesuositukset joukkuetoimintaan ja yksilölliseen kehittymiseen.
Hyvän yhteisen valmistelun pohjalta saimme erinomaisen startin yhteistyölle. Kokonaisuus toimi, ja kaikki suunniteltu saatiin vietyä läpi konkreettiselle tasolle. Asiat dokumentoitiin, ja prosessiin eteneminen konkretisoitui. Samoin B-junioreiden kanssa suunnitellut asiat toteutuivat. Tästä on hyvä jatkaa, Eerikkilän valmennuskeskuksen ja SHA:n johtaja Kyösti Lampinen kertoo.
Honka hakee kokonaisvaltaista kehitystä
Leirin aikana mietittiin yhdessä, miten saatuja faktoja sekä pelaajien sekä valmennustiimin asettamia tavoitteita saisi viedyksi päivittäiseen arkeen. Lisäksi hahmoteltiin yhteistä toteutusprosessia ja toimintatapoja kesään saakka sekä sovittiin valmisteluista seuraavaan palaveriin ja palaverin sisällöistä. Pelaajat tekivät saaduista seurantatiedoista itseanalyysit ja asettivat itsellensä kehittämistavoitteet valmentautumisen eri osa-alueille.
Pääsimme hyvin alkuun myös joukkueen henkisen tilan ja henkisten valmiuksien kehittämisprosessissa. Aloimme heti hyödyntämään ”Koetun pätevyyden” -mittaria joukkueen identiteetin ja tilan määrittämisessä, valmennuskeskuksen ja SHA:n kehityspäällikkö Hannele Forsman, sanoo.
Hongan edustusjoukkueen päävalmentaja Vesa Vasara on yhtä lailla tyytyväinen alkaneeseen yhteistyöhön.
– Meillä oli muutama palaveri jossa mietittiin, mitä testataan, miten käytämme hyväksemme sähköistä MyEerikkilä-sovellusta ja millaisella aikataululla viemme asioita eteenpäin. Ensimmäisellä leirillä kerättiin palautetta ja treenattiin pari päivää futista hyvissä olosuhteissa. Yhteistyö on meille erinomainen asia. Se antaa mahdollisuuden testata ja tuoda itsearvioinnin kautta kehitystä kokonaisvaltaisesti. Teemme jatkossa itsearviointeja kahden kolmen viikon välein ja niiden pohjalta ja tueksi henkilökohtaisia keskusteluja. Toivomme pääsevämme käsiksi itsearviointien kautta pelaajiin yksilöinä kokonaisvaltaisesti. Tähän arjen työhön tulee tuki Hannelelta ja Kyöstiltä, mikä on todella arvokasta. Kyöstiltä saamme huipputietoa fyysiselle puolelle. Saadaan se arjen työhön mukaan suunnitelmallisesti. Hannele taas tukee itsearviointipuolta. Ilman tätä yhteistyötä ei olisi resursseja tehdä tällaista, Vasara kertoo.
Lue lisää SHA:sta: https://www.eerikkila.fi/valmennuskeskus/sha-jalkapallo/
TEKSTI: Antti Pohja