Uutiset

Henkilökuvassa Robert Ivanov

Robert Ivanov

Robert ”Roba” Ivanov on siirtynyt urallaan monta kertaa joukkueesta toiseen. Nyt hän pelaa kolmatta kauttaan Hongan riveissä ja on ottanut suuren roolin keltamustien keskuspuolustuksessa.

Itä-Helsingin Kontulasta kotoisin olevan Robert Ivanovin jalkapalloura alkoi kotikaupunginosan joukkueessa FC Konnussa nelivuotiaana vuonna 1998.

– Isä pelasi jalkapalloa ja vei aina mukanaan treeneihin ja peleihin. Se oli luonnollinen ratkaisu mulle.

Ivanoville nuoruus ei aina ollut helppoa aikaa, mutta perheeltä tuli aina tukea.

– Perhe on aina tukenut mua. Nuorempana en välttämättä ollut parhaassa mahdollisessa ympäristössä, mutta pääsin sieltä pois. Nyt en voisi toivoa parempaa ympäristöä ja tukiverkkoa itselleni.

Konnusta mies siirtyi HJK:n 94-syntyneiden edustusjoukkueeseen vuonna 2003, jossa Ivanovia valmensi nykyään FC Honka RY:n toiminnanjohtajana työskentelevä Manu Kangaspunta.

– Pelasin siinä joukkueessa 3-4 vuotta. Samassa joukkueessa oli muun muassa Felipe Aspegren, Joel Pohjanpalo ja Patrik Aaltonen, Ivanov muistelee luetellen muutamia suomalaiselle jalkapalloväelle tuttuja nimiä.

Ivanov pelasi nuorena myös muita lajeja, ennen kuin jalkapallo valikoitui tärkeimmäksi.

– Käsipallossa olin tosi hyvä, ja äitini kannusti mua siihen. Jalkapallo oli kuitenkin paljon siistimpää. Olisin mielelläni harrastanut molempia, mutta valinta piti tehdä.

Urheilu on yhä vahvasti läsnä Ivanovin elämässä myös siviilissä.

– Olen hyvin urheiluhenkinen. Tykkään hengata kavereiden kanssa. Tehdä kaikenlaisia juttuja laidasta laitaan. Pelata erilaisia urheilupelejä ja katsoa esimerkiksi sarjoja. Mitä vaan ikinä keksitään.

Ivanovin seuraava osoite oli HJK West, jossa hän pelasi pari vuotta ennen joukkueen hajoamista. Sen jälkeen tie vei FC Viikinkien B-juniorijoukkueen kautta PK-35:n A-junioreihin. Siellä Ivanov oli yhä B-juniori-ikäisenä joukkueensa nuorimpia. Junioriura päättyi LPS:n A-junioreissa, jonka jälkeen aukesi ensimmäinen paikka miesten sarjoissa. Joukkueena oli vuonna 2013 Kolmosessa pelannut FC Myllypuro. Roban ensimmäinen kausi oli FC Myllypurolle menestyksekäs.

– Nousimme Kakkoseen häviämättä otteluakaan. Olin 18-vuotiaana sen joukkueen kapteeni. Vuonna 2014 pelasin yhä Myllypurossa, mutta menin kesällä inttiin Hämeenlinnaan. En treenannut lähes ollenkaan ja kävin vain peleissä.

Nimi Ravil Sabitov nousee esiin, kun Ivanov muistelee vuosiaan Myllypurossa. Entinen jalkapalloilija toimi joukkueen päävalmentajana vuonna 2013.

– Hän on suurin tekijä siinä, miksi olen nyt tässä missä olen. Hän kertoi, että mulla on avaimet käsissäni tehdä itselleni ura jalkapalloilijana.

Siirto Hongan riveihin

Kahden Myllypurossa vietetyn kauden jälkeen Ivanov pelasi vuoden verran Kakkosta FC Viikingeissä, jonka jälkeen kuvioihin tuli Esport Honka. Ivanovin avauskaudella keltamustat nousivat Ykköseen.

Menestys on muutenkin seurannut Robaa aikuisuralla, sillä mies pelaa nyt miehissä viidettä vuottaan ja sarjanousuja on kasassa jo kolme. Niistä jokainen on jäänyt ikimuistoisena mieleen, mutta yksi on ylitse muiden.

– Nousu Hongan kanssa Kakkosesta Ykköseen on nousuista ikimuistoisin. Oli paljon paineita, kun emme nousseet edellisellä kaudella ja Honka oli taas selkä seinää vasten. Pääsin sitten vielä ratkaisemaan rankkarista, Ivanov kertoo hymy huulillaan.

Nousukarsinnan avausosa OPS:ää vastaan päättyi Tapiolassa 2-2, joten Honka tarvitsi toisesta osaottelusta voiton tai suurinumeroisen tasapelin. Jean Silva vei keltamustat avausjaksolla pilkulta johtoon, mutta OPS tuli vielä tasoihin. Honka sai 73. minuutilla ottelun toisen rangaistuspotkun, jonka Ivanov viimeisteli kylmänviileästi verkon perukoille.

Myös seuraava kausi päättyi nousuun. TPS vei suoran Veikkausliigapaikan Hongan nenän edestä, mutta HIFK kaatui nousukarsinnoissa vierasmaalisäännöllä.

– Tuntuu upealta pelata ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa. Kyllä mä koko ajan puoliksi tiesin, että olen hyvä futaaja ja että tulen pääsemään vähintään Veikkausliigatasolle. En ollut kuitenkaan koskaan tajunnut, että mitä se oikeasti vaatii. Tultuani Honkaan tajusin, että se vaatii runsaasti työntekoa ja omistautumista.

Vaikka Suomen pääsarjassa vaatimustaso on luonnollisesti alasarjoja kovempi, ei hauskanpitoa saa Ivanovin mielestä kokonaan unohtaa.

– Veikkausliiga vaatii aika paljon tasaisuutta, mutta täytyy muistaa myös nauttia siitä mitä tekee. Se on edelleen jalkapalloa, jonkin verran kovatempoisempaa vaan, Roba summaa.

Ivanovilla on selvä käsitys siitä, miten hän haluaa joukkueensa pelaavaan jalkapalloa.

– Haluan että hallitsemme palloa ja sitä kautta otteluita. Tehdään kauniita maaleja ja voitetaan pelejä. Meidän pitäisi luoda vielä enemmän hyökkäystilanteita, joista voisi sitten tehdä lisää maaleja. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei se ole niin helppoa, kun miltä se kuulostaa. Olemme kuitenkin nousijajoukkue. Veikkausliigassa joukkueet osaavat puolustaa hyvin ja kurinalaisesti, joten töitä sen eteen täytyy tehdä.

– Haluan, että muut joukkueet näkevät meidät vaikeana vastustajana. Sellaisena joukkueena, jota vastaan kukaan ei halua pelata. Uskon kyllä, että olemmekin sellainen tällä hetkellä.

Tappioiden käsittelyyn hänellä on omat metodinsa.

– Hävityn pelin jälkeen haluan olla yksin ja käsitellä tappion omassa rauhassa. Nukun hyvät yöunet ja seuraavana aamuna pyrin nollaamaan asian ja jatkamaan siitä eteenpäin, Ivanov kertoo rutiineistaan.

Kannattajat tuovat voimaa

Kotiyleisö ja kannattajat merkitsevät Ivanoville todella paljon. Erityisesti kiitosta saa Hongan uskollinen kannattajaryhmä HK-05.

– Olen aina sanonut että yleisölle ja kannattajille tätä pelataan. Heidän tukensa on törkeän tärkeää. Kaikkein mieleenpainuvin oli viime kaudella Ykkösessä vierasottelu Hakaa vastaan. Satoi lunta, mutta koko Valkeakoski kaikui, kun HK-05 piti meteliä ja kannusti meitä täysillä. Ja toki myös tämän kauden HJK-vierasottelu, jossa fanit alkoivat huutamaan nimeäni. Siitä tuli kylmiä väreitä.

Tavoitteet ovat korkealla

Roban tavoitteet Hongan kanssa ovat kirkkaat.

– Hongan kanssa Eurooppaan ja jollain aikataululla ulkomaille pelaamaan. Ei mulle kiire ole. Asiat tapahtuu, kun tapahtuu ja ne pitää ansaita.

Ivanovilla on vahvana aikomuksena pysyä jalkapallon parissa myös sen jälkeen, kun oma peliura joskus tulee päätökseensä.

– Valmentaminen ja seuratoiminta kiinnostavat. Jalkapallo on mulle enemmän tai vähemmän koko elämä – paras ystävä, tyttöystävä ja vaimo samaan aikaan. Kun se on ollut koko elämän vieressäni, niin on vaikea nähdä, ettei se olisi sitä myös loppuun asti.

Millainen on Robert Ivanov…

Pelaajana?

– Tykkään pallosta eli pallollinen pelaaja. Koppipelaajana sen sijaan luon henkeä ja positiivisuutta rentoudellani. Kehityskohteena on puolustussuuntaan pelaaminen, sekä pitäisi saada myös vielä enemmän aggressiivisuutta pallottomana.

– Haluaisin, että muutkin näkevät minut rentona ja hauskaa pitävänä jalkapalloilijana, mutta myös todella kunnianhimoisena futarina.

Ihmisenä?

– Olen sosiaalinen. Tykkään olla muiden ihmisten kanssa, heittää läppää ja pitää hauskaa. Positiivisessa hengessä kiusoitellen, velmuilen ja luon sitä kautta hyvää ilmapiiriä.

Terveiset jalkapallon ystäville:

– Tulkaa nauttimaan hyvästä jalkapallosta ja muistakaa seurata kotimaista Veikkausliigaa. Täälläkin on hyviä pelejä, ihan niin kuin MM-kisoissakin, Robert “Roba” Ivanov summaa.

#MeOllaanHonka

Yhteistyössä