Etsi tältä sivustolta

Tommi Saarinen – esimerkillinen johtaja

Tommi Saarinen

Esport Hongan kapteeni Tommi Saarinen on pelannut keltamustissa 10-vuotiaasta lähtien. Itseään rauhalliseksi, voitontahtoiseksi ja hulluksi kutsuva Saarinen on erittäin motivoitunut pelaaja, joka haluaa näyttää toiminnallaan esimerkkiä ja sitä kautta johtaa joukkuetta pukukopissa sekä sen ulkopuolella.

Tommi Saarinen aloitti jalkapallouransa 6-vuotiaana isänsä valmennuksessa Espoon Palloseurassa. Siellä hän vietti ensimmäiset vuotensa jalkapallon äärellä. Siitä tie vei Honkaan ja sillä tiellä Saarinen on edelleen. Hongassa häntä valmensi ensimmäisinä vuosinaan Boris ”Bobi” Wistuba. Bobi oli mukana myös edustusjoukkueen toiminnassa kausilla 2013 ja 2014 Saarisen noustessa ensimmäistä kertaa edustusjoukkueeseen. Wistuba kerää kiitosta Saariselta.

– Boris Wistuba oli täydellinen startti Honka-uralleni. Kehitys oli todella hyvää ja innostuin harjoittelemaan hänen alaisuudessaan.

Saarinen kehittyi huimaa vauhtia ja oli ikäluokkansa parhaita. Ensimmäinen maajoukkuekosketus tuli eteen, kun hän pääsi alle 15-vuotiaiden maajoukkueeseen.

– Muistan ensimmäiset Suomi-Ruotsi-maaottelut, kun olin kapteeni ja kannoin kymppipaitaa. Kaiken kukkuraksi olin hyökkäävä keskikenttä silloin. Kyllä siinä oli nuorella pojanklopilla aika hyvä olla, fiilis oli kuin Jari Litmasella, Saarinen muistelee hymy huulillaan.

Vääränlainen harjoittelu toi mukanaan loukkaantumisia

Tämänkin jälkeen meno oli vakuuttavaa. Tilille kertyi kolmekymmentä nuorten maajoukkuepeliä ja treenimotivaatio oli huipussaan. Ehkä liiankin, sillä 16-vuotiaana Saariselle alkoi tulla pahoja loukkaantumisia, kuten selänrasitusmurtuma sekä useampia jalkapöytien murtumia. Tasapaino puuttui harjoittelusta.

– Olin todella innokas treenaamaan. Minulla oli enemmän intoa kuin järkeä ja sitä kautta treenasin liikaa ja vääriä asioita. Lauoin paljon, mutta tein liian vähän oheisharjoittelua, Saarinen kertasi vaikeita aikojaan.

Kaikki kuitenkin muuttui, koska Saarinen oli kirjaimellisesti oppinut kantapään kautta, että nyt on muutettava jotain tai muuten kroppa ei enää kestä. Kuvioihin tulikin fyysinen valmentaja Marko Vepsä, jolla oli vahva kokemus työskentelystä yleisurheilijoiden kanssa. Hän opetti Saariselle oheisharjoittelun perusteet, sekä sen merkityksen urheilijan, tässä tapauksessa jalkapalloilijan arjessa.

– Marko Vepsän avulla sain kropan sellaiseen kuntoon, että se kesti jalkapalloa. Aloin treenata monipuolisemmin ja jokaisella harjoitteella oli oma paikkansa sekä tarkoituksensa.

Kolme vuotta kesti, ennen kuin Saarinen oli jälleen hyvässä kunnossa. Se näkyi heti, sillä hän pääsi mukaan Hongan edustusjoukkueeseen ja keltamustat nappasivatkin hienosti Veikkausliigahopeaa kaudella 2013. Saarinen saikin nähdä aitiopaikalta, kun Tim Väyrynen paukutti 17 maalia Liigassa ja esimerkiksi Gideon Baah loisti puolustuspäässä. Suurta roolia ei Saarisella vielä hopeakaudella ollut, mutta hän varmasti oppi paljon asioita, kun vieressä oli kovia pelimiehiä. Valmennusryhmässäkin oli silloin tuttu mies, nykyinen Hongan päävalmentaja Vesa ”Vesku” Vasara, jota Saarinen pitää todellisena ammattilaisena.

– Veskun kanssa perusasiat skulaavat, mikä mahdollistaa joukkueen laadukkaan toiminnan. Ihailen hänen työmääränsä ja sen lisäksi Veskulla on ammattitaitoa tehdä meistä parempia joukkueena. Mitä luultavimmin Suomen parhaita valmentajia, Saarinen ynnää.

Epäonnenvuosi

Tämän jälkeen tuli kuitenkin kaudella 2014 uusi loukkaantuminen, jalkapöydän murtuma. Myös Hongan taival Veikkausliigassa päättyi samaiseen kauteen. Tilanne oli todella kriittinen niin Hongan, kuin Tommi Saarisen kannalta. Nykyinen Honka-kapteeni oli selättänyt jo kertaalleen terveyshuolet, päässyt Veikkausliigaympyröihin ja yhtäkkiä matto vedettiin jalkojen alta – Honka pelaisi kaudella 2015 Kakkosta, ja Saarinen oli ilman sopimusta.

– Oli todella haastava tilanne, kun sarjataso vaihtui Veikkausliigasta Kakkoseen. Esport Honkaan tuli kuitenkin vanhoja Honka-legendoja ja se oli lopulta ratkaiseva tekijä, miksi jaksoin jäädä tekemään Kakkoseen hommia. Sen jälkeen olen tehnyt määrätietoista työtä, että oma ura sekä seura palaa entiseen loistoonsa. Nyt on uusien tavoitteiden asettamisen aika ja oli ilo kirjoittaa jatkosopimus Honkaan, Saarinen muisteli ja myhäili tuoretta sopimustaan.

Hongan kapteeni vuodesta 2015

Saarinen sai kapteeninauhan käteensä vuonna 2015. Hänellä oli kokemusta kapteenina olemisesta juniorimaajoukkueissa, jolloin pelaajat ovat saman ikäisiä. Nyt pukukopissa istui paljon vanhempia ja kokeneempia pelaajia.

– Oli se tuttua hommaa jo silloin, mutta olihan se jännä juttu, kun joukkueessa oli muun muassa John Weckström, Roni Porokara, Niki Otaru ja Joel Perovuo. Kaiken kaikkiaan miesten joukkueessa kapteenina oleminen oli ja on vieläkin iso kunnia. Ylpeänä ja nöyränä kannan sitä vastuuta.

Dramaattinen sarjanousu Veikkausliigaan

Honka teki hienon nousun kolmessa vuodessa Veikkausliigaan. Ensiksi keltamustat pelasivat kaksi kautta Kakkosta, ennen kuin nousu Ykköseen tapahtui. Ykkösestä Liigaan nousu tapahtui yhdessä kaudessa, mutta sitäkin dramaattisempien vaiheiden jälkeen.

Sarjan kärkijoukkueet Honka ja TPS kohtasivat syksyllä 2017 Ykkösen päätöskierroksella. Espoolaisten piti voittaa ottelu varmistaakseen suoran nousun Veikkausliigaan. He johtivatkin ottelua pitkään, mutta aivan lopussa TPS nousi tasoihin ja vei suoran liigapaikan keltamustien nenän edestä. Pettymys oli valtaisa, mutta tappio oli pyyhittävä nopeasti mielestä pois, sillä karsinnat HIFK:ta vastaan odottivat kulman takana. Honka onnistui nollamaan pettymyksen ja joukkue nousi Veikkausliigaan vierasmaalisäännöllä. Näin ollen myös Tommi Saarisen tavoite ja toive toteutui – paluu Suomen korkeimmalle sarjatasolle oli tosi asia.

– Se on yksi tähänastisen urani hienoimmista hetkistä Kakkosesta Ykköseen nousun, sekä vuoden 2007 Helsinki Cupin voiton kanssa. Aikamoista tunteiden vuoristorataa koimme joukkueena, kun TPS tuli ja otti suoran paikan, mutta keräsimme itsemme hyvin ja tässä sitä nyt ollaan.

Sanavalmis Saarinen kiteyttää uran parhaiden hetkiensä tuntemukset hienosti.

– Niihin hetkiin liittyy usein paljon paineita ja onnistumisen kautta suuri helpotuksen tunne. Kun vuosien pitkäjänteinen työ saa palkinnon yhdessä hetkessä, on fiilis sanoinkuvailematon.

Veikkausliigakausi 2018 käynnissä

Nyt eletään ikään kuin Tommi Saarisen ja koko Hongan unelmaa. Kova työ vuodesta 2015 viime kauden päätökseen palkittiin. Nyt on kuitenkin siirrytty uusien haasteiden ja tavoitteiden aikaan.

– Henkilökohtainen tavoitteeni on, että pääsisin koittamaan siipiä vielä Veikkausliigaa isommassa sarjassa. Ajattelen sen kuitenkin niin, että kun Honka onnistuu, niin se on myös iso osa yksittäisen pelaajan urakehitystä. Pitää myös pystyä hyödyntämään Esportin huippuresursseja, jotka ovat maailmankin mittapuulla huippuluokkaa. Ainakaan olosuhteista se ei jää kiinni, hyväntuulinen sekä määrätietoinen Saarinen summaa.

Millainen on Tommi Saarinen…

Pelaajana?

– Pallollinen puolustaja – tykkään pitää palloa omalla joukkueellani ja pidän mielessä myös puolustettaessa, että miten saamme pelin käännettyä takaisin hyökkäyssuuntaan. Vahvuuksia on ollut läpiuran tekniset osa-alueet ja pallon kanssa toimiminen, enemmän kehitettävää fyysisellä puolella.

Johtajana?

– Hyvin vähän annan ohjeita muille pelaajille, että toimikaa näin. Yritän olla enemmänkin johtaa esimerkillä sekä olla innostava ja tehdä asiat niin hyvin kuin pystyn. Autan mielummin kuin ohjeistan. Tämä on meidän, ei minun juttu. Vähän kuin meidän oma slogan, Me Ollaan Honka!

Elämässä?

– Mä olen siviilissä aika nörtti jätkä loppujen lopuksi. Olen lukion jälkeen opiskellut yliopistossa rakennustekniikkaa ja sen jälkeen menin kauppakorkeakouluun, jossa kirjoitan kandin laskentatoimesta. Maisterinopintoja olisi tarkoitus viedä mahdollisimman pitkälle Honka-uran ohella.

Ihmisenä?

– Rauhan miehiä. Analyyttinen, avoin ja sosiaalinen.

#MeOllaanHonka

 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
 • logo
Tommi Saarinen
Back to top